
HSB BRF BOFINKEN, SOLNA
435 lägenheter och ett 20-tal lokaler.
Byggår 1967.
Bakgrund
HSB BRF Bofinkens fastigheter är gulklassade av Stadsmuseet och har stått stadigt sedan slutet av 60-talet. Åren hade satt sina spår. Föråldrade fasader, slitna fönster och uttjänta balkonger. Att husen inte längre levde upp till dagens standard gjorde att Bofinken stod inför ett stort beslut: modernisera fastigheten för att möta framtiden
Projektet i korthet
Vi tog oss an projektledningen av en omfattande renovering där vi lyfte fastigheten till helt nya höjder. Från fasader, fönster och balkonger till energieffektivisering och miljösanering – allt genomfördes med fokus på hållbarhet och kvalitet
Utförda åtgärder
- Fasadrenoveringar: Ursprungsfasaderna består av prefabricerade betongelement och putsade fasader. Betongelementen som vittrade sönder revs och ersattes av tilläggsisolering och puts. De ursprungligt putsade fasaderna förnyades med tilläggsisolerad rivputs med originalfärgsättning.
- Balkongrenovering: Även balkongernas räcken var byggd med samma typ av vittrande betongelement som fasaderna. Balkongerna revs och görs med ny betong
- Fönsterbyte: De otäta fönster ersattes med energieffektiva 3-glasfönster som bidrar till lägre uppvärmningskostnader.
- Miljöåtgärder: Sanering av asbest och PCB samt klorparaffiner utfördes
- Energieffektivisering: Sex nya fläktar med frånluftsvärmeåtervinning installerades
- Nya tätskikt: Taken på de sex punkthusen fick nytt tätskikt, även tätskiktet på markplan ovan källare byttes ut.
- Nya lägenheter: De idag oanvända piskaltanerna byggdes om till sex moderna yteffektiva ettor. Ett kontor konverterades till en ny bostadslägenhet.
- Entré- och passersystem: Nytt passersystem ersatte det gamla
- Sop- och miljörum: 12 st sop- och miljörum uppfördes för att ta hand om en ej fungerande sophantering samt framtidssäkra med hushållsnära sopsortering.
- Trapphusrenovering: Trapphus och entréer renoverades
Utmaningar och lösningar
En av utmaningarna var att få med sig bygglovsavdelningen då fastigheterna är gulklassade. Den utmaningen löstes med god kommunikation med handläggarna på kommunen samt inblandade sakkunniga som t ex arkitekt, konstruktör och antikvarie.
En annan stor utmaning var att få med alla boende vilket var möjligt tack vare god planering och tydlig information till alla boende, bl a flera informationsmöten där alla bjöds in.
Resultat
Efter renoveringen har fastigheterna inte bara fått en visuell förvandling – de är också betydligt mer energieffektiva. De boende vittnar om ett märkbart bättre inomhusklimat och en fastighet som känns modern. Dessutom har föreningen fått ett lyft i värde, vilket är en långsiktig vinst för alla medlemmar.